November 19, 2009

RUHUL JADID

Alhamdullilah wa syukurillah ila Allah because of His love ,still give me the strength to strive in this dakwah path.With His love too,my friends and i still together in this path...this is not the last but the beginning of our journey...

now,everyday at school was totally full by work and liqa'.I realize that it is not easy to be a leader...the hardest is..mesti kuat...supaya orang di bawah kita kuat...people think easy but it's not..

KLIK D'AGROLOKA

laju tgnku menghitung hari sebelum ke kem kp..huh,berdebar.."ana..jantung aku nak tercabut ni .cuak laa"
sebelum mula perjalanan :
ok,shbt2 lepas kita akan berkem.ambillah sebanyak mana ilmu kat sana yer..ingat,apa pun yang jadi,yang penting kerjasama and ukhuwah..kita ni pemimpin islam ..insya Allah"pesanku ..
sebenarnya ana pun berdebar, cakap mmg laa mcm relaks

semasa kem:
"ana bagi 1 minit ..pergi amik brg2 antum bawa ke sini..60..59..58.."bergema suara abg syahir
aduh ..betulke abg ni ..kami tertanya?secara jujurnya,bagi ana banyak yang ana belajar dari kem kali ni...mcm2 pengalaman yang ana rasa, jatuh bukit 3 kali ,rendam dalam paya,makan "cacing", makan ikan sembilang hangus, telur mentah and the best part is kalu org lain berkem 3 hari 2 malam tapi kami 3 hari 1 malam ....betul kata orang pemimpin ni kena berjiwa besar..korban untuk rakyat..mmg satu pengalaman yg menarik dan bagi kesan yang mendalam...dari sini, kita belajar dan kita sedar bukan famous pegang jawatan ..mesti sedia untuk tinggalkan apa yang kita suka...di sini juga kita belajar mana ego seorang pemimpin ...mana ukhuwah kita dan rahsia gerak kerja yang tersusun..ini semua satu tarbiyah yang mana bagi ana sgt patut disyukuri ditambah pula dgn keadaan geografi kem yang mmg mencabar

selepas kem:
"fatin, tolong check bdk2 ni" kata farzana..."ok,dari kanan kira!"jeritku dalam bas..."1,2,3,4....." suara mujahidah bergema..."saya,fatin syuhada sebagai tku asrama melaporkan sebanyak 40 kekuatan muslimat sedia menerima arahan ,tuan" laporku pada farzana.....msg2 tergelak
sedih pulak rasanya dah habis kem...yang menariknya, tak sampai 15 minit perjalanan semua tidur...penat

MAGMA !!!!
balik kem, sambung exam sikit pastu terus sibuk dgn program ni.bertemakan padang pasir maka kabutlah aspuri dan aspura mencari jubah arab..anyway,dgn tenaga kerja yang baik dari kp dan ajk exco program ,majlis berjalan dengan baik..bagi ana, mmg sedikit kabut coz masa yang sgt terhad iaitu seminggu

MUSAFIR ITU SATU TARBIYAH
inilah yang dipesan us, zaini sblm kami ke langkawi and penang..di langkawi,mmg byk sgt pengalaman manis ngan shbt2...dapatlaa rasa bawa bot,tgk helang,naik cable car mcm2 ragam lagilaa...sin ilah ukhuwah teruji dengan shbat2 yang bukan pimpinan,insya Allah,boleh diperbaiki lagi..besides,kita kan manusia biasa yang x ada kuasa untuk pegang hati orang supaya suka kat kita..bagi ana, yang penting ana usaha untuk rapat ngan diorg x kisah la kalau ana kena pinggir ke ,tu x penting yang penting ana cuba..
perjlnan ke penang menyebabkan ana terkesima tatkala merentasi jambatan pulau pinang..wah, mcm x sangka jer....next,kami melawat ke st.george,bertukar pendapat dan berkongsi idea

BPO UNTUK BADAR
hujung minggu lepas magma, amt & exco badar akan menghadiri bengkel pengurusan organisasi untuk merangka takwim,strategi dan gerak kerja badar....masa yang sgt pack mybbkan otak sedikit jam untuk berfikir tp sedikit sebanyak ia membantu halatuju badar.....awalan, semangat ana sedikitr lemau but at the end, ia pulih ..kembali bersemangat..balik dari sekolah terus ada liqa' 2 untuk perangkaan ketua pelajar and badar....tahniah pada shbt2 kerana setia bersabar walau terpaksa berliqa setiap hari...

KEMUNCAK TEKANAN
terlalu banyak brg2 haram kat asrama..so ana and farzana buat perjanjian ngan pljr aspuri agar serahkan brg2 haram...esoknya, kita gegar aspuri wat spot check, tapi kurang berjaya..yang menjadi konflik...biasalah, tentangan dari pihak luar(bukan yang terlibat dlm kerja ni)
mmg penat sgt ...tiap hari naik asrama pukul 6.50 ptg..berkejar bersiap nak gi surau pula
tapi ni mmg nikmat sebenarnya...

apapun, hari ni bukan ana nak cerita sibuknya hidup ni,bukan nak khabarkan kisah hidup semata2 tapi cuma sebuah perkongsian sebagai renungan sekejap..macam naqib ana selalu pesan,pentingnya hari ni kita menjadi remaja BERJIWA BESAR...yang mampu mendokong islam
walaupun, sesibuk mana..moga Allah x membiarkan kita meniti jalan dakwah ni dgn lalai..


by fatin syuhada

4 comments:

Fatin Syuhada wa Afiza said...

Salam atin..mmg btul tuh..plng ana igt skali wktu kt agroloka, kite brjaga smpai laa pg...hingga semua org dh mula mrepek dan melalut..hehe tpi bkn semua laa..hrmm,tntg magma mmg ana tabik laa sbb byk bnda mnarik dilaksanakan wlpn hnya dlm seminggu...tahniah!! Semoga atin dpt mngharungi sgala dugaan dan cabaran dgn hati yg kental dan kuat tpi jika enti prlukan seseorang...ana brsedia utk jd org trsbut..wlpn ana tahu diri ini x sbrapa..cukup stkt ini dahulu..wasalam..~by afiza~

Fatin Syuhada wa Afiza said...

thanks fiza..george bernard said:better keep youself clean and brigth, you are the window through which you see the world...
i believe on you too afiza!

AbdullahUmar said...

......

Fatin Syuhada wa Afiza said...

ketandusan idea,,,,