November 30, 2009

Rubik's Cube....HARAM???

"Hah...btul ke rubik's cube ni haram tuk dimainkan??" Ana trkejut tatkala mndgr berita trsbt..hrmm...sblm ni, ana ada dgr yg rubik's ni mnjd brg kwln di skola ana...klu x silap ana..swktu Ustaz Zaini msuk ke dlm klas ana utk ajar sbjek kgmrn beliau iaitu Bhsa Arab...beliau ada mgatakan bhwa cube itu akn jd brg kwln...ana rasa pd hari trsbt...hmpir stiap btch di skola ana dr form 1 smpilah form 6 ats sdh mula fanatik trhdp prmainan ini...urmm..pd masa itu juga, ana sbnrnya sdg mplajari formula utk slsaikan cube trsbt (not master yet at that time..) sng citer..ana juga trmasuk antara org yg fanatik trhdp prmainan ini...jd, ana agak trkjut tatkala mndgr kata2 ustaz itu..hrmm..ana trfikir apakah sbbnya ustaz mngwl brg trsbt?? kmdian, ustaz brkata lg bhwa ada pljr junior leka main cube itu wktu p&p brjln...haa..dr situ ana dh tahu sbbnya..ana pun trimalah kata2 ustaz tu..then,ana smpaikan pd yg lain..mrka tnya ana balik.."Knapa jd brg kwln fiza?? Bukan bnda haram pun kan??"..ni antara soalan2 yg diajukan pd ana...hrmm,ana bgtahu pd mrka mmg bnda ni x haram pun(pd wktu tu
je) dan ana citerkan balik kpd mrka apa yg ustaz ckpkan...then,mrka pun fhm...hari2 trus brlalu sprti biasa...dan pd suatu hari,ada junior bgtahu pd ana.."Kak,ada cikgu dh rampas cube
dak **** kt dlm klas" "Owh, ye ke??..knapa jd mcm tu?" luah ana..junior tu smbung lg,"Ntahlah kak...saya pun x tahu..tpi cikgu tu ckp cube tu jd brg haram kt skola..." ana sgt trkjut mndgr kata junior tu...(yelah..ana kan org yg fanatik trhdp prmainan tu)...ana tngkan diri dan brkata "Psti ada sbb knapa jd mcm tu.." junior tu pun stuju dgn ana...kmdian,pd satu hari kt skola..ada kwn sklas dgn ana bwa cube tu ke klas..dan ada seorg cikgu trnmpk dan beliau bgtahu yg cube tu bnda haram kt skola...wktu tu ana pelik sbb sblm ni cube tu brg kwln tpi dh jd brg haram...ana rasa mngkin sbb trlalu ramai pljr dh fanatik trhdp cube ni...dan makin ramai yg leka brmain...haa..ana rasa sbb leka brmainlah cikgu2 haramkan prmainan trsbut...oklah,cukup stkt ini shja citernya...hrmm,ana psti siapa yg baca ni akn nmpk 'moral of the story' ni kan??biarlah bnda dh brlaku...kita xde kuasa nk undurkan balik..utk prbetulkan semua prkara..tetapi ana yakin psti ada hikmah disebaliknya apabila brlaku sesuatu yg x diingini...dan
Allah berfirman:

' Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal ia baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu.Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui..'
(Surah Al-Baqarah,ayat 216)

Ayat di ats ni...mmberi ksdrn pd ana utk krgkan rasa fanatik brmain cube trsbut...baiklah,cukup smpai di sini dulu prkongsian drpd ana...bg sesiapa yg brmain cube ni truskan sbb ia mmpu mnjana minda anda utk brfikir tetapi...jgn smpai TERLEKA ibadah, makan minum dan kerja anda...sekian,wassalam..:)


:::by afiza:::

p/s: Jika anda inginkan maklumat tntg rubik's cube

2 comments:

Fatin Syuhada wa Afiza said...

salam...atin maafkan fiza ek..sbb bile baca balik entry ni..fiza rase x ptut ditulis lah...dan ia lbh brsifat pribadi kan?? maafkan fiza ek..minx maaf sesgt..:( huhuhu..

by afiza

Fatin Syuhada wa Afiza said...

ye ke??its ok

by fatinsyuhada