February 12, 2010

BILA NAK TARIK NAFAS LEGA???





assalammualaikum dan salam selawat ke atas junjungan kekasih tercinta yang telah lama tinggalkan kita...rasanya sudah terlalu lama saya tidak mengup-date blog saya..saya kira hampir sebulan setengah ...ia bukanlah disebabkan ketandusan idea tapi kesempitan waktu sebagai ujian untuk diri ni menulis...kalu nak diceritakan mmg terlalu banyak yang dilalui sepanjang 1 bulan 1/2 di sekolah....ternyata tahun yang lepas ,2009 banyak mengajar kepimpinan melalui teori semata2 tapi tahun ni mmg mengujikerana pada tahun ni kita mempraktikalkan teori tersebut..

pada ketika ni barulah kita akan rasa betapa beratnya amanah yang diberi....dan betapa sempitnya ruang waktu yang diberi dan andai dizahirkan pasti sudah patah kedua bahu yang menampungnya tapi itu bukan persoalan utama ...cuma sejauh mana pergantungan kita kepada ALLAH dalam setiap hal yang kita lakukan ???

"KEWAJIPAN LEBIH BANYAK DARI MASA YANG ADA"

ternyata ia benar!!!
mmg takkan dapat disangkal...pada waktu ni akan teruji nilai SABAR, YAKIN, KUAT , REDHA, PERSAHABATAN, HATI, MENGALAH dan sebagainya... masa ni ju ga kita tidak boleh berfikir panjang untuk membuat suatu keputusan.. semua mesti pantas... cepat ..hati tak boleh lembik tetapi jika menangis tak semestinya lembik ..tangisan bagi saya adalah tanda kekuatan ..tapi tengok jenis laa....

tak dinafikan kadang2 diri ni akn jatuh juga dek banyaknya peluru yang menembak dari pelbagai sudut...terdetik rasa nak mengalah...mengalah pada tembakn yang tak seberapa tu





nak dijadikan cerita,,,
mengapa untuk maju dan berjaya kita tinggalkan pegangan kita??? Apakah denagn meletakkan islam as the guider will ruin our life ??? was it important at all of that clumsy things???

first of all ,its not clumsy things, second YES it is important to achieve the high score but tidak melalui dengan cara mencampurkan antara haq dan batil...

tidak salah wanita berlari atau merentas desa sebagai suatu riadah.. sedangkan Allah amat menyukai mukmin yang kuat inikan pula kita yang nak menolak aktiviti beriadah cumanya kita perlu melihat waqi' atau keadaan di tempat kita bagaimana. ia mesti dinilai dari semua sudut aspek:

sahsiahnya..
adabnya..
akhlaknya..
AURATNYA...
suaranya...
masanya...
tempatnya
pakaiannya..
dan orangnya

buatlah keputusan yang bijak....masih banyak ruang yang islam pandukan untuk kita kekal aktif...lebih baik ia dilaksanakan sesama wanita sahgaja tanpa ada yang bukan mahram sebagai penontonnya..sesungguhnya wanita itu mar'ah iaitu cermin..yang mana cermin itu akan sentiasa dilihat..seeloknya ia menjadi perhiasan yang begitu berharga ...janganlah kita membuka ruang hatta sedikit pun untuk pergaulan lelaki dan wanita tanpa sebab yang klukuh..even atas dasar kerja pun, niat perlu dijaga.. bukan mudah menjaga hati tetapi jika hati yang sekeping ni bermasalah, maka bermasalahlah seluruhnya..


gangguan dari alam lain???

tiada ulasan yang panjanfg bagi saya untuk perkara ni..ia juga tidak perlu dihebohkan ..
cuma jika dimuhasabah semula, mmg Allah mengajar manusia ni untuk sentiasa beralah dan bersabar melalui kejadian seperti ni..ia juga menjadi penanda aras bagi kita sejauh mana kalimah

TIADA TUHAN YANG LAYAK DISEMBAH SELAIN ALLAH

yang acap kali kita lafazkan menjadi pegangan kita ...






ayuh,
bersihkankal diri kita
baikilah ibadah kita
jagalah aurat kita
betulkan niat kita
ikhlaskan diri kita

moga2 Allah memberi ruang di sisinya untuk kita ..insya Allah..



by fatin syuhada

1 comment:

Farzana Maulan said...

salam..
aku sngt2 stuju yg taun lpas taun teori and taun ni taun praktikal..
" tiada islam tanpa jamaah, tiada jamaah tanpa ketua,tiada ketua tanpa ketaatan"..(umar al-khatab)
ya Allah, tight our heart, heal our pain, reveal our strength...
atin, doakan ana kuat gak... memang x de yg nmpk tp dlm hati Allah je yg tau... miss to share wif u...