December 19, 2009

Kisah: Di Mana Bahagia?

Assalamualaikum buat pembaca2 blog ini...urmm, ana rasa sudah sekian lama ana tidak menulis entry untuk blog...maaf bagi yg setia membaca entry2 dlm blog ini...sbnrnya ana tiada idea untuk menulis apa2 sblm ini...tetapi pd hari ini...ana ingin brkongsi sebuah kisah yg mungkin boleh dijadikan sebagai pengajaran untuk kita brsama..

Baiklah, kisah ini bermula di sebuah tempat di mana suami isteri tinggal brsama2 di sebuah rumah..dan pd suatu hari...

Si suami itu marah kepada isterinya dan dengan segera mengancam isterinya,
"Aku akan lenyapkan kebahagiaanmu."
Si isteri menjawab dengan tenang, "Anda tidak mampu melenyapkan kebahagiaanku sebagaimana anda tidak mampu memberikan kebahagiaan kepadaku."

Si suami pula bertanya, "Mengapa aku tidak mampu melenyapkan kebahagiaanmu?"
Si isteri menjawab dengan penuh keyakinan, "Kalau seandainya kebahagiaanku terletak dalam perbelanjaan, tentu kamu akan mampu menghilangkannya. Dan kalau terletak
dalam pakaian dan perhiasan, tentu dapat kamu kuasai, baik kamu sendiri ataupun orang lain."

Si suami tadi bertanya dengan penuh kehairanan, "Di manakah kebahagiaanmu?"
Si isteri pun menjawab dengan penuh keyakinan, "Sesungguhnya aku memperoleh kebahagiaan dalam keimananku. Dan imanku itu ada di dalam hatiku. Tiada seorang pun yang dapat menguasai hatiku selain Allah SWT."

Haa...apa yg terjadi kpd si suami trsbut? Sudah tentu si suami itu berasa insaf stlh mndgr bicara drpd isterinya yg bgitu kuat imannya trhdp Allah...

Subhanallah...bgitu solehahnya isteri trsbut kan? Ana nk bgtahu bhwa kisah di ats ini dipetik drpd Iman dan Kehidupan oleh Dr Yusuf al-Qardhawi. Ana yakin bhwa psti semua tahu tntg Dr. Yusuf ini...urmm, brbalik kpd yg td..ana rasa pd zaman skrg bkn sng hndk jumpa org yg mmpunyai akidah yg mntap sprti si isteri td...lbh2 lagi kita semua ialah umat akhir zaman...
dan pngruh ke arh prkara2 yg mnyesatkan smkin brleluasa...
iman dlm diri juga sering diuji...manakala kiamat pula smakin hmpir..
ttpi... kita semua x tahu bila akan tibanya wktu itu...

Scra realitinya, byk tnda2 awal kiamat sdh brlaku...
ana yakin psti semua sdh tahu...
lihatlah org2 di sekeliling kita skrg...mcm2 kjadian brlaku...
sprti dlm hadith Rasulullah mngenai pmberitahuan baginda kpd shbt2nya tntg kejadian yg akn brlaku kpd golongan manusia akhir zaman..

Aiwah, ana bru mnerima satu mesej drpd shbt ana tntg satu prkiraan mngenai
bulan Ramadhan pd tahun 2012....baiklah, mesejnya adlh sprti brikut:
"1 Ramadhan pd tahun 2012 akn jatuh pd 20 Julai, hari Jumaat, pd
3 Ogos 2012 brsamaan 15 Ramadhan juga jatuh pd hari Jumaat. Prkara ini sama dgn hadith Nabi mngenai huru hara bsr yg akn jd pd tgh mlm prtengahan bln Ramadhan iaitu
15 Ramadhan di bumi ini yg akn mngejutkan semua org yg sdg tidur...
yakni satu suara yg amat dahsyat akn kita dgr di lngit,
bkn kiamat tpi huru hara trsbut akn mlenyapkn umat manusia
di muka bumi ini sbyk 2/3...yg tinggal cuma 1/3 shja.

NASA Amerika ada bgtahu pd 21/12/2012...planet X akn lintasi di bumi ini....
Adakah kita semua ini trgolong dlm 1/3 itu??" Waallahualam...ana sndiri pun x psti tntg kesahihan msj ini...dn kita x tahu apa yg akn trjd pd masa akn dtg...
ttpi ia sama sprti apa yg ana ckpkan td...kiamat smkin hmpir...

Oleh itu...ayuh shbt2 sekalian!! Sama2 lah kita mmprbaiki diri kita yg x prnh
lari dr ksilapan ini agr mnjd lbh baik dr yg sblmnya...biarlah org lain kata kita hipokrit atau apa2 shja...tpi ingat!! smgt utk istiqamah dn brhijrah itu prlu ada spya kita x akn kecundang nnti...
dn Allah sntiasa brsama kita x kira ssh atau sng...
InsyaAllah...Allah akn bntu hmba2nya yg briman...
agar mmperoleh kjayaan...^_^

Cukuplah stkat ini dahulu drpd ana yg x sbrapa ini...nasihat ana di ats khususnya utk diri ana sndiri dn amnya kpd shbt2 sekalian...sgala ksilapan ana harap dimaafi..

Sekiranya ada kekeliruan atau ksilapan di dlm entry ana pd kali ini...harap dimaklumkan
spya ana tahu apa yg salah... krn ana juga seorg manusia yg sering mlakukan
ksilapan tnpa ana sedari...sekian.

ALLAHUAKBAR!!!


::by afiza::

5 comments:

another role player?! said...

fiza. terharu bce kisah tu. timah pun ade gak dpt of9 msj kat YM ttg hari kiamat tu. tatau la. wallahualam. sme2 kite berubah ke arah lebih baik.

Fatin Syuhada wa Afiza said...

salam...good entry with a good reminder that remind me as well....fatin syuhada

Farzana Maulan said...

salam ana nak infrom sket pasal offline mssege yang rmai org dpt tu.. ana ble dpt msgge tu ana trus bkk laman web NASA dan stlh ana baca ddapati bkn mreka yg mngeluarkn knyataan itu.. NASA stakat ini sgt menentang perhal end of year 2012 tu... dan ada yg mgatakan pd taun 2012 ni akn brlaku sesuatu yg drancg olh 'mereka'... Wallahua'lam

Fatin Syuhada wa Afiza said...

salam semua...

utk timah:
insyaAllah..kita sama2 mngubah diri ke arh yg lbh baik ^_^

utk atin:
thank you! that's my job as your friend to remind you..hehe:)

utk ana:
trima kasih ats info yg
diberi...skurg2nya dpt krgkan kekeliruan dlm entry fiza ni..:P

*Lastly,thanks again to all of you
4 your comments..

cik M said...

assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh...
knal x siapa ni fatin,fiza...
lame x jumpe tp nanti mase ambik result kite jumpe yek...
pesanan dari org yg mghantar supaya anda ber2 jg diri baik2 dan dpt mjlnkan amanah dgn baik...semoga berjaye didunia dan akhirat...

psnn drpd:ex akk dorm fatin yg ddk katil hujung skali bhgian dlm yg slalu gosok gigi same2 wak2 mlm...cik M